خانه هوشمند چیست و چرا به هوشمند سازی نیاز داریم ؟
خانه هوشمند چیست و چرا به هوشمند سازی نیاز داریم ؟
خانه هوشمند به سیستمی گفته می شود که در آن وسایل و تجهیزات مختلف خانه از طریق اینترنت و فناوری های ارتباطی بی سیم و یا با سیم به یکدیگر متصل شده و نیز قابلیت کنترل و مدیریت از راه دور را دارند .
این سیستم ها معمولا شامل روشنایی گرمایش ، سرمایش ، پرده برقی ، سیستم های صوتی ، در باز کن تصویری هوشمند و نیز سیستم های امنیتی مانند قفل درب هوشمند و دوربین ها و سیستم دزدگیر را شامل میگردنند.

چرا به هوشمند سازی نیاز داریم .
راحتی :
با هوشمند سازی می توانیم از راه دور تمامی وسایل منزل را تحت کنترل قرار دهیم و کارهای روزمره را ساده تر کنیم .
صرفه جویی در مصرف انرژِی:
سیستم های هوشمند با کمک انواع سنسور ها و ماه نور و رطوبت می توانند مصرف انرژِی را بهینه کنند. و به کاهش هزینه های برق کمک کنند .
امنیت :
دوربین ها امنیتی با کمک سنسورهای حرکتی و قفل ها و دزدگیر هوشمند به ما کمک می کند که از امنیت خانه مان مطمئن شویم و در صورت بروز مشکل بتوانیم بهترین واکنش را نشان دهیم.
مدیریت بهتر زمان :
با تنظیم زمان بندی برای وسایل خانه می توانیم کارهای خانه را بصورت خودکار انجام دهیم و زمان بیشتری برای فعالیت های دیگر داریم
کنترل شرایط محیطی:
با استفاده از سنسور ها میتوانیم دما، رطوبت، و نور را بهینه تنظیم نمائیم و فضای راحتر و سالم تر برای زندگی ایجاد کنیم .
به طور کلی خانه های هوشمند در صورت پیاده سازی درست و فنی به ما کمک میکنند تا زندگی راحتر ، امن تر و بهینه تری داشته باشیم .

سیستم های مختلف خانه هوشمند
1-سیستم های روشنایی هوشمند
این سیستم ها اجازه می دهند تا نور پردازی خانه از طریق اپلیکیشن های موبایل و کلید های هوشمند و یا دستورات صوتی کنترل شود کاربران می توانند همچنین شرایط نور محیطی را براساس شدت نور ، رنگ و زمانبندی روشن و خاموش شدن چراغها تنظیم نمایند
2- تر موستات های هوشمند :
این دستگاه ها به کاربران امکان می دهند دما و رطوبت خانه را از دور کنترل کنند برخی از مدل ها می توانند به طور خودکار با توجه عادات کاربرد تنظیم گردنند.
3-دوربین های امنیتی و حسگر ها:
این سیستم ها شامل دوربین های امنیتی نظارتی و حسگر های حرکتی درب و پنجره هستند که میتوانند بطور خودکار فعالتیهای مشکوک را شناسایی کرده و به کاربر هشدار دهند
4-قفل های هوشمند
این قفلها به کابران اجازه می دهند تا درب ها را از راه دور باز کنند و در صورت تشخیص فرد مزاحم به سیستم های امنیتی توسط سناریو هوشمند متصل گردنند.
5-سیستم های صوتی و تصویری
این سیستم شامل اسپیکرهای هوشمند تحت wifi و یا bluetooth می باشد که به کاربران امکان می دهند موسیقی و فیلم ها را از طریق دستورات صوتی و یا اپلیکیشنها کنترل نمایند .
6-سیستم آبیاری هوشمند :
این سیستم ها به طور خودکار آبیاری باغ و یا فضای سبز را کنترل می کنند و می توانند براساس شرایط آب و هوایی تنظیم گردد.

این نوع شبکه به عنوان یک از مهمترین شبکه های zigbee شناخته می شود که نقاط نهایی با بخش هماهنگ کننده ارتباط برقرار می کنند. از تجهیزاتی که بعنوان نقطه نهایی استفاده می گردد بطور مثال شامل سنسورها حرکتی اعلام حریق، و سایر تجهیزاتی که پارامترهای مختلف را اندازه گیری می کنند و قسمت هماهنگ کنند مانند درگاه می باشند .
نتیجه گیـری:
بطور کلی مزیت استفاده از سیستم های یکپارچه هوشمند مانند zigbee ,wifi ,zwave این امکان را به کاربران میدهد از مزیت استفاده از یک نرم افزار یکسان جهت کنترل تمامی لوازم خانه استفاده نمایند.
به عنوان مثال :
سناریوی صبحگاهـی :
وقتی کاربر از خواب بیدار می شود چراغ ها به آرامی روشن شوند و دما روی 22 درجه سانتی گراد تنظیم گردد و یک موسیقی ملایم پخش گردد.
2-سناریوی امنیتـی:
در شب حسگر های حرکتی فعال می شوند و دوربین های امنیتی به حالت نظارت می روند اگر حرکتی شناسایی می شود کاربر یک هشدار دریافت می کند .
سناریو های سینمای خانگـی :
با یک دستور صوتی پرده ها بسته میشود و نورها کم می شوند و تلویزیون به کانال مورد نظر تغییر کرده و یا ویدیو پروژکتور روشن می گردد.
نتیجه گیری:
سناریو ها در هوشمند سازی یکپارچه ساختمان باعث امنیت و بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان های هوشمند میگردد و کابران دیگر انجام کارهای اضافی نخواهند داشت.